CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

::My Lovely Day::

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

My Baby =)

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Thursday, October 14, 2010

Budak melecur selepas minum tonik tenaga...


 wah... scarynya pepagi ni baca berita yg agak seriau neh.. huhu.. perghhh gila tragis tgk muka budak yg melecur tu.. klu nk tgk piccas sila klik kt sini eh.. sory eh.. aku x sampai hati nk letak piccas budak tuh.. mmg sedih... nih story mory of the morning glory psl budak yg melecur neh....

PASIR PUTEH: Tindakan murid Tahun Enam mengambil ubat penahan sakit selepas minum tonik pemulih tenaga, nyaris mengundang maut apabila seluruh tubuhnya melecur hingga dimasukkan ke Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZII) Kota Bharu selama 20 hari.

Kejadian malang menimpa murid Sekolah Kebangsaan Pasir Puteh (Lelaki), Mohamad Shahrulnizam Ibrahim, itu berlaku selepas meminum sebotol tonik keluaran negara jiran yang dibeli di Pekan Takbai, ketika dalam perjalanan pulang ke kampung kelahiran ibunya, Khatijah Mahyes, 42, di Pattani, Selatan Thailand untuk meraikan Aidilfitri pada 10 September lalu.
“Ketika singgah di Takbai, Shahrulnizam membeli sebotol tonik berharga RM1 dan meminumnya sebelum mengadu sakit kepala.

“Saya menyuruhnya tidur dalam kenderaan sehingga sampai di kampung jam 5 petang, sebelum memberinya pil kerana dia masih sakit kepala.

“Namun, keesokan pagi, mukanya sembab dan membengkak menyebabkan saya dan suami kembali ke rumah kami di Pasir Puteh sebelum merujuknya ke Hospital Tengku Anis (HTA.

“Anak saya dirujuk ke HRPZII apabila keadaannya serius dan mula melecur,” katanya ketika ditemui di Kampung Limbongan, di sini.
Khatijah berkata, seluruh badan anaknya kehitaman seperti terbakar selain melecur dan dipenuhi bintik menyebabkan dia ditahan untuk rawatan lanjut di HRPZII dan dibenarkan pulang pada 3 Oktober lalu.

Beliau berkata, doktor memaklumkan Shahrulnizam mengalami alahan sindrom Steven Johnson akibat tindak balas tonik itu dengan ubat penahan sakit kepala.

“Selama ini, kami sering minum tonik itu, tetapi tidak pernah mengalami kejadian seperti Shahrulnizam. Selain di negara jiran, minuman itu ada dijual di sekitar Bachok, Kok Lanas dan Rantau Panjang,” katanya.

Shahrulnizam berkata, beliau serik meminum tonik itu menyebabkannya terlepas menduduki Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) pada 21 hingga 23 September lalu.

“Ketika peperiksaan itu, mata dan muka saya masih bengkak. Seorang Pegawai Pelajaran Daerah Pasir Puteh melawat di hospital memberi jaminan saya boleh menduduki ujian akhir untuk ke Tingkatan Satu, hujung Disember ini,” katanya.

“Walaupun dibenarkan pulang dari HRPZII, saya masih perlu menjalani rawatan susulan daripada pakar mata, kulit dan tekak berikutan masalah yang dialami itu,” katanya.

nota kaki : moral of the story.. janganlah minum air sebarangan yer... sbb kita sendiri x taw same ade badan kita ni leh terima @ not kan... ape² pun ku doakan agar adik tuh cepat sembuh.. sian nk amik UPSR lakz tuh.. sabar je la..


2 kata² pujangga:

Mumtaz Khan said...

kesian gak baca berita tu tadi... just wonder tonik apa yg bdk tu minum...

Ummi Iman said...

tu la.. ader gak piccas tonik tuh kn.. tp x taw brand ape.. cam x penah tgk jerp..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...