CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

::My Lovely Day::

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

My Baby =)

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Friday, June 29, 2018

Alhamdulillah... I'm Back

Assalamualaikum,

Alhamdulillah... Ingatan masih kuat.. hehe.. Masih ingat password blogger ni.. hihih... mimpi apa lah eh tiba² je nak update blog ni.. 

Sebenarnya hari² aku jenguk blog.. hari² jugakla hatiku berkobar nak update blog.. tp kesudahannya terkubur begitu sahaja.. haha...๐Ÿ˜๐Ÿ˜

mujur aku x jadi SpiderWoman je.๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹.. sbb blog ni dah bersawang... lama weii.. bkan makan hari.. makan minggu dah ni... lama makan tahun... hehehe... bertabah je la... nk update pn fikir gak.. ade ke org nk baca ni... hehe..

Insya ALLAH next entry perkongsian yang baik² sahaja.. hehe... nak cerita psl personal, famili.. rasanya x tercerita kot.. banyak benoo...

Alhamdulillah 9 years of marriage & counting.๐Ÿ’–๐Ÿ’–.. Anak pun masih 2 hero..๐Ÿ’“ belum ada rezeki.. perancangan ALLAH S.W.T yang terbaik.. Insya ALLAH.. doakan yang baik²..

Iman & Irfan dah berzikir nak adik... Insya ALLAH nak... huhu..๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Last but not least.. masih mood Hari Raya.. so, dikesempatan ini saya nk ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI .. MAAF ZAHIR BATIN.. Maafkan segala salah silap guwe ya... hehe... ๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Tahun ni pecah rekod xdaq gambaq 1 famili di pagi raya weiii.... ntah mana la silapnya.. sibuk sgt ke sampai terlupa huhu... bak kate laki aku... xpe la ummi... nanti kita snap masa Raya HAji...๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹ 

Till here... tata... tunggu next entry..

 

Wednesday, September 21, 2016

Alhamdulillah.... rindunya

Assalamualaikum..

It has been like ages aku tak update blog... penyakit M melanda diri ketika di zaman preggy anak ke 2.. sampai la mengandung lemak diperut ni..hihi... slalu aku blOgwalking je.. jenguk sahabat² blog yg rajin beno update blog dorg.. 

Terlalu banyak kekangan dan cabaran dalam nak menghapdet blog ni... plg kuat nk lawan penyakit Malas ni... story byk nak kongsi tp kederat nk taip tu.. aduhaii..... semoga aku makin rajin la lps ni... 

Aku masih ibu beranak 2.. hehe.. geng upin ipin... Insha ALLAH Iman Syahmi berumur 6 thn dan Irfan Syafi 5 thn... hahaha... selang setahun uolss... pastu gap 5 thn... haa... jenuh la klu preggy ni.. hadap pengalaman bersalin mcm anak 1st.... adik bongsu aku pn da speed laju... 3 boboiboy.. hehe... Inshaa ALLAH doakan yang terbaik buat saya.. (ayat cliche.. mcm retis..)

Terlalu banyak nk kongsi smpai x tahu mana nk mula... nebes pn yer gak.. masih ada lagi kah pembaca blog yg x seberapa adanya ni... 

ok la kt sini rs mcm nk share sumthing to ponder la... khas untuk ibu beranak lelaki mcm iols... hehe


Ada anak lelaki kena baca sampai habis.

ANAK LELAKI.

Anak lelaki banyak energy.
Anak lelaki suka berlari.
Anak lelaki suka bergusti.
Anak lelaki perlu keluar kena matahari, nanti dapat tidur berquality.
Anak lelaki perlu keluar kena matahari supaya mood jadi happy, kurang depresi, tingkatkan memory. 

Semua ni ada scientific study.

Anak lelaki perlu terapi alami.
Ada penyembuhan pada alam semulajadi.
Biar main parit. Panjat pokok sana sini.
Ini untuk tabung emosi.

Buka kasut, sentuh tanah, jalan tanpa alas dikaki.
Badan dapat create sistem immunity.
Dapat neutralize cas negative.
Kita nak restore humanity.


Jangan asyik pegang controller Dan main psp.
Terpekap dalam rumah, dinding kanan kiri.
Dihadapkan pasif skrin entertainment dari phone sampai tv.

Beri anak lelaki haiwan peliharaan.
Tak kisahlah walaupun ikan guppy.
Supaya belajar rasa empathy.
Moga besar jadi suami mithali.
Tak da la ego meninggi. (Kannnn)


Anak lelaki perlu ayah disisi.
Untuk jadi idola diri.
Spend lah time ke masjid. Suggestion saja ni.
Kalau buat Allah sukai.
Anak lelaki perlu ibu, sentiasa dengar Dan mengasihi.
Memang macam-macam perangai dia buat, kadang-kadang sakit hati.
Jiwa kena kental, sabar tidak bertepi.
Cakap sekali belum tentu bergerak.
Kenalah ingatkan beberapa kali.
Bukan semberono ya.
Ada cara dan seni.
Otaknya tak boleh proses banyak benda, satu arahan satu situasi.


Rasa-Rasa nak mengamuk, cakap pada diri,
Ini amanah Illahi
Tugas kita bukan menghakimi
Tapi mendidik
Beri kasih sayang, tanpa belah bahagi.


Ini soalan yang last sekali
Dah peluk anak lelaki pagi tadi?
Sekejap saja mereka membesar
Peluklah selagi berdenyut nadi.


credit to fb Puan Khadijah Tahirah


 

Tuesday, May 7, 2013

Get well soon my dear.. Irfan Syafi..

As Salam. .. hari ini ummi tpaksa EL sbb nk jaga Irfan demam panas sejak dari Ahad mlm... demam on off.. yg pasti bila tgh2 mlm mesti panas...

Yang paling merisaukan kami.. pg isnin tu dlm kul 4pg.. irfan kena tarik2 @ mcm nk kna sawan... Allah gerakkan ummi dr lena sdgkan ummi bru jek nk lelap kul 3pg tu.. dok nk pantau panas dia kan...

Masa tu rs mcm benda ketar2.. rupanya irfan gigil2.. kuat sgt.. tgn dia mcm da keras then bila tgk bibir dia biru ngan kuar buih sket... wahh.. mmg menangis la ummi kan... peluk dia erat2.. en. Ayah lgi la risau kan..

Ms tu teringat kata2 doktor nik kt az zahrah yg bila anak kena tarik2.. jgn panik.. terus basahkan kepala dia.. sbb jdi mcm tu panas melampau..

Kebetulan FIL tgh siap2 nk bukak kedai.. dia pn risau tgk cucu dia.. baca doa2 yg bkaitan & tiup kt ubun2 irfan.. Alhamdulillah.. irfan da x kejang2..

Pastu bru tgk irfan mcm da tenang.. breastfeed dia.. siap masuk ubat punggung baru tgk dia tdo lena.. alhamdulillah. . Allah je yg tau perasaan kami ms tu.. pengalaman pertama kami.. doakan ia xkan b'ulang lg.. sedih sgt.. dugaan.. pasni mmg kna extra alert bila ank2 x sihat kan..

Ari ni demam da kebah sket.. x smpai hati nk tgalkan kt pengasuh.. sbb doc ade ckp benda tu akn b'ulang lg.. hopefully no la..

Semoga cepat sembuh anak ummi...
kami sayang irfan... rindu nk tgk keceriaan irfan... apa2pun.. sabar dan redha dgn ujian dari Allah.. Allah turunkan ujian tanda Dia sayangkan hambaNya.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...