CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

::My Lovely Day::

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

My Baby =)

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Wednesday, September 29, 2010

|I'm in lOve witH my BF|

Breastfeeding is about feeding and bonding

Breastfeeding is a loving, intimate experience between you and baby and lasts only for a short precious time. 
Before you know it, baby has grown up and your relationship with him has taken on a whole new dimension.
 
So, cherish this time with baby while it lasts.

Berseronoklah dan hargainya dan apabila bayi
melangkah ke peringkat berikutnya dalam kehidupannya,
kita akan terkenang kembali dan bersyukur kerana kita
sudah memberinya yang terbaik apabila dia sangat
memerlukannya.

x sensored kan.. huhu =)
Baby Iman yg masih minum susu Ummi.. see de ketoi² @ tgn Iman tu =)



Tuesday, September 28, 2010

|Dimana salahnya|

haha.. tajuk x bley blah... 

aku amat maleh bila.... 
nk updet belog tp x leh upload piccas.. 
ape ke hernya yob..? 
susah bebeno nk upload neh... 
kan x berseri cerita tanpa gambar... 

a piccas worth a thousand wOrds.. =)



Thursday, September 23, 2010

|Raya Part 1|


Bila sebut pasal raya
Semua ingat Hari Raya
Tapi jangan pulak kita lupa
Ada seribu satu kata
Berkait dengan raya
Selain Hari Raya

Gembira kita di hari raya
Makan kenduri di balairaya
Kalau kita malas nak puasa
Kita sama macam hantu raya

Petikan di atas adalah lagu raya versi jalil hamid.. huhuhu.. nih da masuk raya ke 14 aku baru nk wat entry raya…  tp demi menyegarkan lagi belog terchenta ini, aii wat jugak..=)

Raya tahun ni agak meriah dengan kehadiran baby Iman Syahmi.. last year raya da ber3 jugak tp Iman raya dlm tummy Ummi…  kalau dulu beraya dengan family sendiri aje. sekarang ni dah ada dua family. Bertambah seronok sebab first time beraya sebagai seorang Ummi.
Dis year, turn kami beraya di kampong Ummi di rembau, N9.. kami mengamalkan sistem barter giliran sejak kami baru bkahwin.. bukannye ape… pepehal senang.. tidaklah disebabkan nk beraya dimana menjadi isu perkauman perbalahan suami isteri..

Dis year, I’m as Momma [huhu] decides our theme colour is BLUE.. what kind oF blue..? hurmm..blue as a piccas below..

Iman SYahmi yg sentiasa pandang kebwh.. down tO earth la Ummi =)
 
Tahun ni baju raya aku semuanya simple dimple..  & most of them is kain cotton… disebabkan saya masih menyusukan Iman, so I dunt need a fancy² baju kurung.. I’ll be wearing it for the rest of the day so I need to be comfortable..  PLUS [ bukan highwat PLUS ye]  aku berharap untuk makan BANYAK hari itu, so, saya perlukan sesuatu yang longgar dan santai.. so, I goes tO baju kurung pahang & baju kurung moden.. KEBAYA? Tidak diperlukan disini… bukannya kerana perlu menyorokkan lemak² yg ada tp kerana saya perlu ke sana ke mari yg memerlukan saya selaku UMMI bergerak pantas..  

DUIT RAYA..? hurm of coz kami telah membuat menyediakan bajet tuk itu.. ini kerana ahli kuarge yg da bertambah & part yg besh.. bertambahnye jua sepupu sepapat yg da kije.. so, Selamat di situ… hahahha.. kerana saya x perlu memberi mereka duit raya tetapi mereka yg perlu bagi kepada anakanda sy yg terchenta.. hihih….

kalo dikira balik, dah 7tahun rupanya aku berkecimpung dalam dunia pekerjaan..... dari kerani kontrak di UPM & dapat tetap di Perbadanan Putrajaya…  setiap tahun aku excited bab nk bg kids duit raya.. aku nk mereka rasa happy mcm kita dolu2 .. x kesah berapa jumlahnya tp asal dpt angpow sure kanak2 gumbira…

 
& yang x beshnya di sini.. kami kurang berfotogedix di hari raya… adoyaii… hanya berapa kerat jek piccas raya yg ader… so, x kesahla kan.. asalkan raya gue amat meriah dengan kehadiran IMAN SYAHMI..  citer raya ni kita sambung part 2 plakz eh… haha.. sukati aku jerp…  belog ni kan aku yg punya… jgn boring² yer kekwn… daaaa

Selamat Hari Raya Aidilfitri semua =)
apala yg menarik perhatian IMAN ni.. haishhh ;)

adjuz suar Iman coz baju raya ni tuk budak 2 thn huhu...

Note : bersambung part II

Wednesday, September 22, 2010

|Iman oh Iman|


Iman… U made my day sayang =)

 Hari ini hari paling menggelupur kelamkabut bagi saya selaku ummi… for da 1st time aii anta baby Iman ke rumah SIL di puchong seorg diri.. b4 dis en suami yg drive kan.. perghh sungguh mencabar minda-nurani aku.. memula baby Iman ok jek dok dlm carseat nye.. tp makin lama dia da boring ngn segala maknenek toyz.. bole lak dia ngamuk plus nangeh sekuathati .. ummi yg tersedia panic neh x taw nk wat camne.. abis segala zikir munajatku-kepadamu da ummi dendang perantau kan.. huhu.. yg kelakonye dalam keta tuh ade wisel en ayah ms jdi ref volleyball ritu.. wahh ummi ngn semangat waja campro meniup sangkakala wisel tuh… fuh.. diam akhirnya.. tp diamnya bukan selamanya.. benti  jek tiup..Iman nangeh lagik.. kesudahannya ummi bwk keta pelan² sambil memopok montot Iman yg gebuss tu.. makin lama makin layu… sebona eh iman ni da mmg ngantukz.. bangun awal beno.. pas2 dok main sorg² atas katil.. so, end up meragam dlm keta…  smpai Bdr Bukit Puchong baru Iman tdo dengan lenanya…  bila ummi dok bebel² lam keta.. Iman senyum jek.. wah pahamkah kamoo anakku.. huhu.. Alhamdulillah selamat sampai umah SIL.. dukung jek Iman dari pembaringan wah.. kelas ayat.. huhu.. matanya Iman bolat seboolat²nya..  tp x pe la kan.. da smpai kan.. so, turn Maklang Iman lakz jaga yer… ummi agak kelewatan smpai opiz…  situasi ini berlaku kerana en ayah yg kena g outstation ke MARDI Muadzam… mmg mencabar.. hahah.. hope petang ni Iman OK…

Setelah penat bermain....

Lena jua akhirnya.. da sampai

Tuesday, September 21, 2010

|Minta perhatian pls..pls|


Arggggghhhh hampesss….
Ntah ape yg aku tekan smpai aku kehilangan bloglist aku…tu la xcited kununnya nk tuka templates ni…  huwa.. pada kkewn & para blogger tegar.. huhu..  do drop ur add blogspot in my comment k… plis plis plis.. kamu jgn nakal..  hahah amat berharap nih… namo lost contact…. Nti aku kekurangan tmpt tuk berjalan @ dlm bahasa jerman.. blogwalking.. heheh…  

 TOLONG YE KEKWN….

edited : tengs pada kekwn yg drop add blog @ fesbuk... TQ so much.. appreciate it.. =)

Friday, September 17, 2010

|SaLaM AidilFitri 1431H|

Salam everybodii =)

1st oF aLL, My Family & I would like to take this opportunity to wish everyone Selamat Hari Raya Minal Aidil Wal Faidzin.. I hope uols have a wonderful celebration ever..  it's not too late I think.. better late than never rite! =) Do forgive us for our wrongdoings..  Maaf Zahir dan Batin from the very bottom of my heart.

Tengs kerana memberi empunya belog ini semangat & nyawa tuk mengupdet blog ini.. maklum sajalah saya hanya manusia biasa yg tidak terlepas dr penyakit kemalasan.. =) harapan saya agar komen² & respon dari anda semua akan menjadikan saya lebih gigih tuk updet belog ini.. saya sentiasa menghargai setiap komen & nasihat dari anda semua… Ampun dipinta jua jika ada yang terguris dengan coretan & bebelan segala mak nenek  saya selama neh.. Maaf zahir dan batin dari kami sekali lagi =)

Virtual card dari my lovely family.. =)

Friday, September 3, 2010

|Happy Momentz.. Detik Kelahiran Anakku|


Baby Iman da masuk 5 bulan,huhu… ummi baru nak cerite tentang experience bersalin ni. Where should I start? Hurmm.. ok.. mula ceritanya dari tarikh EDD ummi 6 April 2010.. how I wish yang baby kena kuar 4 April.. huhu.. coz angka 4 adela fav ummi & ayah.. [even org cina kata itu no 4 haa no mati oo..hahaha tahyul belaka].. nak dijadikan cerita, tanggal tarikh 29 Mac 2010 ummi gi kije spt biasa.. maklumla belum due lagikan & ummi masih mampu kekal aktif lgik.. huhu.. asek berjalan jek.. petua org² tuk permudahkan urusan bersalin ni kan.. tp yg peliknya 29 Mac (Isnin) tu.. ummi siap wat nota serah tugas tuk org yg menanggung kerja ummi nnti.. haha mcm tau² jerk nk kena bersalin keesokkan harinya... setel segala kije² yg pnting dlu kan.. x mohla susahkan org kan.. plus keesokan harinya (30 Mac 2010) Ummi der check up kt Hosp Putrajaya.. masa tu x rasa ape² pun.. cume neves tuh biasala kan.. zero experience.. barang² baby & Ummi da mmg standby siap dlm keta.. kutla x sempat blk umah ke kan.. huhu.. so, saat² yang mendebarkan itu tiba jua.. hahah…

30 Mac 2010

9 pagi : Tiba di Hospital Putrajaya.. appointment kul 9am.. tp tlewat sket la kan.. en ayah dropkan Ummi then dia g kije la.. saje nk tunjuk muka katanya.. lgipun Ummi rasa ok lagi.. x de tanda² nk bersalin pn.. bila da lewat tuh harap maklum je la org da berdoyon² kt Klinik O & G tu.. tetiba rasa mcm pening bangat coz tlampau ramai umat…

11 pagi : En. Ayah smpai hosp dengan membawa 2 keping sandwich plus air kotak soya+mineral water.. sian Ummi x bfast lagi.. still x naik no ummi.. da naik kematu punggung lama bena duduk.. tp ummi maintain lgik.. en.ayah sian kt ummi dok tunggu lama².. tetiba Ummi rasa ngantuk plus nk baring jek.. coz pinggang da start lenguh.. memula terdetik dihati.. apakah ini tandanya nk bersalin..? kerap ke toilet itu susah ckp la…

1 ptg : Ummi baru dpt jumpa doc.. so, prosedur cam biasala kan.. sesi soal jawab dlu.. then scan baby.. pas2 xtvt bukaan jalan berlaku.. walla.. cam sodap lak bunyinya.. sdgkan hanya ALLAH yg tau betapa sakitnya kena seluk huhu… doc ckp da bukak 3cm.. eh tul ke nih..? cam x caya jerk.. huhu.. sbb kita x rasa kan..hihi… trus doc tanya der rasa contraction x..? Ummi ckp x rasa sakit ape pun.. so doc mengambil langkah berjaga².. hihi.. doc nk observe ummi kt ward.. nk psg CTG tp ward penuh.. biasala putrajaya mmg full dr awal tahun.. so, doc call daily care.. dorg kate der katil kosong… so, ummi pn disorong ke sana guna wheelchair.... doc suh en.ayah siap² book ward.. manela tau kan.. terberanak sungguh kan.. ummi da dup dap dup dap.. wah nevesnya ummi.. betul ke aku da nk bersalin ni… huwa takut..

2 ptg : still @ daily care unit wat CTG..menunggu en. Ayah dtg.. HP ummi kt ayah.. nk pesan makanan.. nurse suh ummi makan dlu coz nti xde tenaga... uisy.. lambatnya ayah sampai.. ummi da lapo bangat ni.. tetiba 1 masa tuh ummi rs sakit sgt.. mcm senggugut.. panggil nurse.. then dia seluk bawah lgik.. da bukak 4cm… kelulusan tuk masuk labor room adalah 4 cm.. [kelulusan apekah.. huhu.. cam exam lakz..] lalu ummi disorong diantar pula ke labor room tuk more observation.. ahahah..

3ptg : @ labor room.. da ditukar dgn baju tuk bersalin huhu.. lagila ummi btambah neves.. sedeynya.. x bley mkn..ummi lapo..cik misi ckp klu da dok lam labor room x leh mkn… en ayah sian tgk ummi.. kebetulan dalam poket en.ayah ade sepaket kurma.. ayah suapkan ummi kurma & air selusuh.. masa tuh x rasa sakit ape pn.. xde turun tanda ape² pun.. waterbag still ok.. then alat CTG pun dipasang di perut ummi.. amatla rimas kan.. dgn dripnya lagik.. en.ayah setia disisi ummi.. pas2 ummi call atuk & wan kt kg.. gtaw yg ummi da masuk dlm labor room.. Sempat gak la minta maaf pada semua... mak ayah ummi.. en ayah, minta halal kan semua.. yelah kan.. org kata kita ni bersalin antara mati dan hidup kan.. bertarung nyawa tau.. memang betul apa yg org kata..ummi menangis kt en.ayah.. menangis mohon maaf & minta dihalalkan segala benda.. bersediakah ummi untuk sebarang kemungkinan.. selamatkah ummi.. atau ummi hanya akan meninggalkan baby yang comel ini untuk en. Ayah.. tq so much to en ayah kerana setia berada disisi ummi tuk bagi kate² semangat.. barang baby pn da dibawa masuk dlm labor room.. mak ayah di kg pn da siap sedia nk gerak ke putrajaya..

4 ptg : air ketuban ummi dipecahkan.. ummi pelik nape dipecahkan itu waterbag.. bia la dia pecah sendiri.. trus terasa panas dek kerna air ketuban tu.. huhu.. pas2 dtg plak sorg doc laki ni… dia kate nk tgk bukaan jalan.. walla.. ummi amat segan.. tp time tu da x pk ape da… biaq p la dia nk wat ape pun.. bila air ketuban tuh da pecah barula ummi rasa sakit yg amat².. time tu en. Ayah urut² ummi.. tenangkan ummi… barula umi rasa mcm mane sakitnye bersalin ni.. time tu ummi rasa mcm mak lampir da.. hahah.. dgn rambut panjang yg x berikat..plus muka yg agak sembab.. hahah [ummi x paham napela x leh ikat rambut.. cam xde kena ngena jek.. huhu] bila doc seluk tu tgk da bukak 5cm.. sepatutnya doc ckp 1 cm= 1 jam.. & doc pn ckp kul 6.45 ptg baru dia nk tgk jalan da bukak ke blum… wahh… lgila bertambah ke’neves’an ummi.. sudah bersediakah ummi..? time ummi dok dlm labor room tu x dgr plakz sore baby nanges.. sbb most of diorg yg masuk labor room tu da dtolak ke OT tuk prosedur caesar.. ummi doa byk² agar kelahiran anak ummi ni normal.. ummi x moh kena operate.. doc cucuk ubat kt b****t tuk buang ape yg ade dlm perut ni.. huhu.. ala² suh kosongkan tong la..

4.30 ptg : disebabkan contraction yang semakin kuat, ummi cuba pelbagai posisi untuk kurangkan sakit. cuba mengiring ke kanan ke kiri.. nk menonggeng x lps coz alat CTG tuh da lekat kt perut huhu…setiap kali contraction tak mampu bergerak atau buat apa-apa. cuma genggam apa-apa yang ada disekeliling sebab terlampau sakit. Nk genggam tangan en.ayah x smpai hati nnti terlbh genggam suda.. hihi.. tp genggam gak la.. en. Ayah x putus² bagi semangat..

5ptg : keadaan menjadi reda seketika.. mungkin baby sdg tido.. hahah mandai² jerk ummi ni.. doc ckp heartbeat baby ok.. time ni la ummi perbanyakkan zikir dan cuba igt teknik nk meneran… haha…

5.30 ptg: sakit yang dtg semakin kuat.. en. Ayah still setia di sisi ummi.. bila ayah sapu minyak selusuh kt pinggang lgila ummi rasa mcm baby x saba² nk lihat dunia.. ummi da terasa nk teran.. tp nurse kate tgu dlu jgn teran lgik.. blum tiba masa.. wahh ummi mmg rasa nk teran ni.. suruh hold² plakz.. hahah..

6 ptg : doc yg cek laluan tuh dtg.. dia kate puan, da tiba masa ni… siap sedia tuk meneran.. bila puan sakit buat teran yer.. hahah.. kelaka + panic sungguh time ni.. tetiba x taw camne nk teran.. blur sungguh.. masa tuh en. Ayah der kat sebelah kanan ummi.. bisik kt ummi “sayang, abg tau syg kuat… kuatkan semangat.. sayang abg bole..” mmg ummi dpt kekuatan tuh tp ummi x pandai nk teran.. amat kelaka.. bila doc suh teran ummi teran.. tp still salah.. doc pn tarik en.ayah kt bwh ummi.. nk tunjuk yg kepala baby da nampak.. lagila en.ayah suh teran dengan segala kudrat yg ada.. tp ummi amat letih.. ummi da x bertenaga.. plus ummi x mkn ape² pn dr pgi.. [adakah itu alasan. Hehe..i'd try my best occay..] masa ni mcm² sore ummi dgr.. mana x nya dlm tuh jek ade lbh kurg 6 org misi…

6.15 : doc bgtaw yg baby da depressed kt dlm tuh.. bahaya gak la… so, doc tpaksa wat prosedur vakum kt ummi.. memandangkan ummi mmg nmpk x bertenaga… doc suh en.ayah kuar coz prosedur ni hubby x leh tgk.. tp en ayah degil x moh kuar..akhirnya kena kuar gakz.. da siap segala alatan tuk vakum.. doc suh ummi teran.. kira ni one shot la.. huhu.. ummi tekad ni ade la teran yg terakhir… hihi… dengan segala kudrat yg ada.. sekali teran… AKHIRNYA

6.38 ptg : Iman Syahmi Bin Shahrizal selamat lahir ke dunia dengan seberat 3.67kg.. Alhamdulillah… syukur ke hadratnya.. pas baby kuar doc letak baby atas perut then baby trus dibawa lari oleh nurse coz baby hypo.. plus tuk dibersihkan.. barula en ayah azankan & tahnikkan baby dengan kurma yg ada.. ummi still kt labor room tuk urusan jahit menjahit hahaha… mmg rasa lega yg amat… tp amat sedih coz ms ummi dijahit baby x dibawa ke ummi tuk di Bfeeding..baby da diberi FM coz baby hypo.. sewaktu kelas antenatal kt K.K. Salak diberitahu agar baby terus diberi ke ibu untuk penyusuan.. tp percayalah anakku, ummi dpt tgk Iman pada pukul 8 mlm.. sbb baby Iman jua perlukan observation yg rapi.. ummi sedih x pat susukan Iman waktu tu.. geramnye dgn nurse ms tuh

10 mlm : baru ummi & baby Iman ditolak ke wad.. bayangkan la betapa lamanya ummi di labor room tu.. usahla dicerita disini kenapa lewat sgt.. ummi mls nk ingat… yg penting baby & ummi sihat.. waktu tu ummi baru taw dr maghrib td atuk & wan da smpai.. da siap tgu kt wad pn.. disbbkan ummi dok wad kelas 1 [coz wad ni jek yg available] so, wan leh temankan ummi… time ni la B ummi diurut oleh wan tuk keluarkan kolostrum juz 4 u Iman.. alhamdulillah iman pandai latch on B ummi.. bersyukur sgt coz wan iman ex-nurse yg memperjuangkan penyusuan susu ibu… chaiyo²!! Ummi.. go go 4 breastfeeding..


tQ so much & lotsa love to En. suami @ Shahrizal bin Samsudin coz spjg tempoh itu dia tersgt kewl..sentiasa usap rmbt, genggam tgn, peluk n kiss aku di saat sakit & sentiasa doakan aku selamat& bg semangat tuk minta aku kuat & tabah.

Itula saat yg paling indah dalam hidup ummi.. melahirkan mu anakku, Iman Syahmi… kenangan & pengalaman yang paling indah sayang…

Iman Syahmi Bin Shahrizal

|Bundle Of Joy|


Assalamualaikum.. last entry aku sebelum blog ini bersawang ade la piccas ketika majlis perkahwinan ku... tup² da sethun lbh x berupdet.. nOw aku dtg dgn entry aku sudah menjadi ummi... huhu... alhamdulillah aku bunting pelamin.. haha.. rezeki awal dr ALLAH.. plus aku ngn en suami x plan ape² pun.. mmg kami nk anak cpt memandangkan usia kami kawen pn agak tua terlewat... hahah lewatkah kawen ketika umur 27thn.. ?? hihihi... memula kawen biasalah kan pasangan baru yg menjejak ke alam perkahwinan... mestila ade pasang surutnya.. banyak betul dugaan yg ku tempuh.. gangguan dr hamba allah yg x serik² dengan perbuatan terlampaunya itu.. aku hanya mampu bersabar.. aku x rasa nk membalas perbuatannye itu cuma aku hanya mampu serahkan pada ALLAH.. biasa insan teraniaya ni.. so, tutup citer yg x besh ni.. citer pengalaman aku ketika preggy lakz..

Alhamdulillah rezeki ni kami terima awal.. kami terima dgn rasa gumbira.. bila period da dtg lewat lbh dr sebulan, aku pn gtaw en suami yg aku rs aku preggy.. so, en suami g farmasi belikan pregnancy test.. opismate aku suh wat waktu pagi.. bgn jek dr tdo pg tuh aku dgn semangat wajanya truz test.. ms tuh aku x kejutkan en suami pn.. tp bila test tuh menunjukkan 2 line.. aku x taw nk kate ape da.. aku amat excited.. aku pn kejutkan en suami.. dlm keadaan mamai en suami bgn tgk kit tu.. huhu.. lagila en suami happy.. rezeki yg dinanti.. ms tuh kononnya nk berahsia dlu la.. nk bikin surprise kt family.. tp biasala kan benda yg besh ni mana leh sorok².. family tampin & family keratong tumpang happy.. advise jgn lasak². jg mkn... etc..

nk citer psl mabuk² neh.. alhamdulillah morning sickness ku x lamer.. lbh kurg 2 weekz je.. kebetulan time posa lak tuh mabuk² ni.. masuk ape jua benda msti kuar balik... tp bykkan berdoa agar ALLAH beri kekuatan pd diri ni.. alhamdulillah, morning sickness ilang... time raya kuat melantak.. mak kate makan selgi boleh huhuh.. ape jua yg teringin makan jerk.. [itu ayat yg plg aku suke.. bedal jerk..]

the critical period is over.. alhamdulillah.. no more pregnancy sickness..everything 's great so far.. en suami terlalu manjakan aii taw.. bukanla namanya nk amek kesempatan kan.. tp a lot of thanx to en suami coz byk sabar dgn kerenah aku time mood swing.. huhu.. layan jerk ape yg aku nak.. yg pasti aku slaloo lapar.. lapar.. haha.. craving lauk² kampung jerk.. alhamdulillah ape jua yg aku teringin suma dpt.. plus aku x craving benda² pelikz pun.. plus i'm blessed with good skin even pemalas amat nk jaga muke.. [maybe sbb pembawakan baby boy] huhu...  bila tdo kaki cramp².. en suami la bangun urut² kaki.. bila aku x larat nk kemas rumah @ basuh baju etc.. en suami yg banyak membantu.. I'm so blessed.. =) Insya ALLAH.. doakan kami agar kekal bersama hingga ke akhir hayat..support each other 2 be d' best husband & wife.. ummi & ayah and human being..

setiap kali check up & wat scan msti dis lil boy da tunjuk anu dia.. yg menunjukkan dia boyz.. plg happy adalah en suami coz dia mmg nak anak lelaki sbg sulung dlm family.. reasonnye abang akan jaga adik².. anak laki akan jaga family... for me either boyz or girl.. it doesnt matter.. we're grateful, Allah already gave us the most precious gifts in life.

lets continued in part 2.. huhu.. detik² kelahiran Iman Syahmi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...