CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

::My Lovely Day::

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

My Baby =)

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Friday, September 3, 2010

|Happy Momentz.. Detik Kelahiran Anakku|


Baby Iman da masuk 5 bulan,huhu… ummi baru nak cerite tentang experience bersalin ni. Where should I start? Hurmm.. ok.. mula ceritanya dari tarikh EDD ummi 6 April 2010.. how I wish yang baby kena kuar 4 April.. huhu.. coz angka 4 adela fav ummi & ayah.. [even org cina kata itu no 4 haa no mati oo..hahaha tahyul belaka].. nak dijadikan cerita, tanggal tarikh 29 Mac 2010 ummi gi kije spt biasa.. maklumla belum due lagikan & ummi masih mampu kekal aktif lgik.. huhu.. asek berjalan jek.. petua org² tuk permudahkan urusan bersalin ni kan.. tp yg peliknya 29 Mac (Isnin) tu.. ummi siap wat nota serah tugas tuk org yg menanggung kerja ummi nnti.. haha mcm tau² jerk nk kena bersalin keesokkan harinya... setel segala kije² yg pnting dlu kan.. x mohla susahkan org kan.. plus keesokan harinya (30 Mac 2010) Ummi der check up kt Hosp Putrajaya.. masa tu x rasa ape² pun.. cume neves tuh biasala kan.. zero experience.. barang² baby & Ummi da mmg standby siap dlm keta.. kutla x sempat blk umah ke kan.. huhu.. so, saat² yang mendebarkan itu tiba jua.. hahah…

30 Mac 2010

9 pagi : Tiba di Hospital Putrajaya.. appointment kul 9am.. tp tlewat sket la kan.. en ayah dropkan Ummi then dia g kije la.. saje nk tunjuk muka katanya.. lgipun Ummi rasa ok lagi.. x de tanda² nk bersalin pn.. bila da lewat tuh harap maklum je la org da berdoyon² kt Klinik O & G tu.. tetiba rasa mcm pening bangat coz tlampau ramai umat…

11 pagi : En. Ayah smpai hosp dengan membawa 2 keping sandwich plus air kotak soya+mineral water.. sian Ummi x bfast lagi.. still x naik no ummi.. da naik kematu punggung lama bena duduk.. tp ummi maintain lgik.. en.ayah sian kt ummi dok tunggu lama².. tetiba Ummi rasa ngantuk plus nk baring jek.. coz pinggang da start lenguh.. memula terdetik dihati.. apakah ini tandanya nk bersalin..? kerap ke toilet itu susah ckp la…

1 ptg : Ummi baru dpt jumpa doc.. so, prosedur cam biasala kan.. sesi soal jawab dlu.. then scan baby.. pas2 xtvt bukaan jalan berlaku.. walla.. cam sodap lak bunyinya.. sdgkan hanya ALLAH yg tau betapa sakitnya kena seluk huhu… doc ckp da bukak 3cm.. eh tul ke nih..? cam x caya jerk.. huhu.. sbb kita x rasa kan..hihi… trus doc tanya der rasa contraction x..? Ummi ckp x rasa sakit ape pun.. so doc mengambil langkah berjaga².. hihi.. doc nk observe ummi kt ward.. nk psg CTG tp ward penuh.. biasala putrajaya mmg full dr awal tahun.. so, doc call daily care.. dorg kate der katil kosong… so, ummi pn disorong ke sana guna wheelchair.... doc suh en.ayah siap² book ward.. manela tau kan.. terberanak sungguh kan.. ummi da dup dap dup dap.. wah nevesnya ummi.. betul ke aku da nk bersalin ni… huwa takut..

2 ptg : still @ daily care unit wat CTG..menunggu en. Ayah dtg.. HP ummi kt ayah.. nk pesan makanan.. nurse suh ummi makan dlu coz nti xde tenaga... uisy.. lambatnya ayah sampai.. ummi da lapo bangat ni.. tetiba 1 masa tuh ummi rs sakit sgt.. mcm senggugut.. panggil nurse.. then dia seluk bawah lgik.. da bukak 4cm… kelulusan tuk masuk labor room adalah 4 cm.. [kelulusan apekah.. huhu.. cam exam lakz..] lalu ummi disorong diantar pula ke labor room tuk more observation.. ahahah..

3ptg : @ labor room.. da ditukar dgn baju tuk bersalin huhu.. lagila ummi btambah neves.. sedeynya.. x bley mkn..ummi lapo..cik misi ckp klu da dok lam labor room x leh mkn… en ayah sian tgk ummi.. kebetulan dalam poket en.ayah ade sepaket kurma.. ayah suapkan ummi kurma & air selusuh.. masa tuh x rasa sakit ape pn.. xde turun tanda ape² pun.. waterbag still ok.. then alat CTG pun dipasang di perut ummi.. amatla rimas kan.. dgn dripnya lagik.. en.ayah setia disisi ummi.. pas2 ummi call atuk & wan kt kg.. gtaw yg ummi da masuk dlm labor room.. Sempat gak la minta maaf pada semua... mak ayah ummi.. en ayah, minta halal kan semua.. yelah kan.. org kata kita ni bersalin antara mati dan hidup kan.. bertarung nyawa tau.. memang betul apa yg org kata..ummi menangis kt en.ayah.. menangis mohon maaf & minta dihalalkan segala benda.. bersediakah ummi untuk sebarang kemungkinan.. selamatkah ummi.. atau ummi hanya akan meninggalkan baby yang comel ini untuk en. Ayah.. tq so much to en ayah kerana setia berada disisi ummi tuk bagi kate² semangat.. barang baby pn da dibawa masuk dlm labor room.. mak ayah di kg pn da siap sedia nk gerak ke putrajaya..

4 ptg : air ketuban ummi dipecahkan.. ummi pelik nape dipecahkan itu waterbag.. bia la dia pecah sendiri.. trus terasa panas dek kerna air ketuban tu.. huhu.. pas2 dtg plak sorg doc laki ni… dia kate nk tgk bukaan jalan.. walla.. ummi amat segan.. tp time tu da x pk ape da… biaq p la dia nk wat ape pun.. bila air ketuban tuh da pecah barula ummi rasa sakit yg amat².. time tu en. Ayah urut² ummi.. tenangkan ummi… barula umi rasa mcm mane sakitnye bersalin ni.. time tu ummi rasa mcm mak lampir da.. hahah.. dgn rambut panjang yg x berikat..plus muka yg agak sembab.. hahah [ummi x paham napela x leh ikat rambut.. cam xde kena ngena jek.. huhu] bila doc seluk tu tgk da bukak 5cm.. sepatutnya doc ckp 1 cm= 1 jam.. & doc pn ckp kul 6.45 ptg baru dia nk tgk jalan da bukak ke blum… wahh… lgila bertambah ke’neves’an ummi.. sudah bersediakah ummi..? time ummi dok dlm labor room tu x dgr plakz sore baby nanges.. sbb most of diorg yg masuk labor room tu da dtolak ke OT tuk prosedur caesar.. ummi doa byk² agar kelahiran anak ummi ni normal.. ummi x moh kena operate.. doc cucuk ubat kt b****t tuk buang ape yg ade dlm perut ni.. huhu.. ala² suh kosongkan tong la..

4.30 ptg : disebabkan contraction yang semakin kuat, ummi cuba pelbagai posisi untuk kurangkan sakit. cuba mengiring ke kanan ke kiri.. nk menonggeng x lps coz alat CTG tuh da lekat kt perut huhu…setiap kali contraction tak mampu bergerak atau buat apa-apa. cuma genggam apa-apa yang ada disekeliling sebab terlampau sakit. Nk genggam tangan en.ayah x smpai hati nnti terlbh genggam suda.. hihi.. tp genggam gak la.. en. Ayah x putus² bagi semangat..

5ptg : keadaan menjadi reda seketika.. mungkin baby sdg tido.. hahah mandai² jerk ummi ni.. doc ckp heartbeat baby ok.. time ni la ummi perbanyakkan zikir dan cuba igt teknik nk meneran… haha…

5.30 ptg: sakit yang dtg semakin kuat.. en. Ayah still setia di sisi ummi.. bila ayah sapu minyak selusuh kt pinggang lgila ummi rasa mcm baby x saba² nk lihat dunia.. ummi da terasa nk teran.. tp nurse kate tgu dlu jgn teran lgik.. blum tiba masa.. wahh ummi mmg rasa nk teran ni.. suruh hold² plakz.. hahah..

6 ptg : doc yg cek laluan tuh dtg.. dia kate puan, da tiba masa ni… siap sedia tuk meneran.. bila puan sakit buat teran yer.. hahah.. kelaka + panic sungguh time ni.. tetiba x taw camne nk teran.. blur sungguh.. masa tuh en. Ayah der kat sebelah kanan ummi.. bisik kt ummi “sayang, abg tau syg kuat… kuatkan semangat.. sayang abg bole..” mmg ummi dpt kekuatan tuh tp ummi x pandai nk teran.. amat kelaka.. bila doc suh teran ummi teran.. tp still salah.. doc pn tarik en.ayah kt bwh ummi.. nk tunjuk yg kepala baby da nampak.. lagila en.ayah suh teran dengan segala kudrat yg ada.. tp ummi amat letih.. ummi da x bertenaga.. plus ummi x mkn ape² pn dr pgi.. [adakah itu alasan. Hehe..i'd try my best occay..] masa ni mcm² sore ummi dgr.. mana x nya dlm tuh jek ade lbh kurg 6 org misi…

6.15 : doc bgtaw yg baby da depressed kt dlm tuh.. bahaya gak la… so, doc tpaksa wat prosedur vakum kt ummi.. memandangkan ummi mmg nmpk x bertenaga… doc suh en.ayah kuar coz prosedur ni hubby x leh tgk.. tp en ayah degil x moh kuar..akhirnya kena kuar gakz.. da siap segala alatan tuk vakum.. doc suh ummi teran.. kira ni one shot la.. huhu.. ummi tekad ni ade la teran yg terakhir… hihi… dengan segala kudrat yg ada.. sekali teran… AKHIRNYA

6.38 ptg : Iman Syahmi Bin Shahrizal selamat lahir ke dunia dengan seberat 3.67kg.. Alhamdulillah… syukur ke hadratnya.. pas baby kuar doc letak baby atas perut then baby trus dibawa lari oleh nurse coz baby hypo.. plus tuk dibersihkan.. barula en ayah azankan & tahnikkan baby dengan kurma yg ada.. ummi still kt labor room tuk urusan jahit menjahit hahaha… mmg rasa lega yg amat… tp amat sedih coz ms ummi dijahit baby x dibawa ke ummi tuk di Bfeeding..baby da diberi FM coz baby hypo.. sewaktu kelas antenatal kt K.K. Salak diberitahu agar baby terus diberi ke ibu untuk penyusuan.. tp percayalah anakku, ummi dpt tgk Iman pada pukul 8 mlm.. sbb baby Iman jua perlukan observation yg rapi.. ummi sedih x pat susukan Iman waktu tu.. geramnye dgn nurse ms tuh

10 mlm : baru ummi & baby Iman ditolak ke wad.. bayangkan la betapa lamanya ummi di labor room tu.. usahla dicerita disini kenapa lewat sgt.. ummi mls nk ingat… yg penting baby & ummi sihat.. waktu tu ummi baru taw dr maghrib td atuk & wan da smpai.. da siap tgu kt wad pn.. disbbkan ummi dok wad kelas 1 [coz wad ni jek yg available] so, wan leh temankan ummi… time ni la B ummi diurut oleh wan tuk keluarkan kolostrum juz 4 u Iman.. alhamdulillah iman pandai latch on B ummi.. bersyukur sgt coz wan iman ex-nurse yg memperjuangkan penyusuan susu ibu… chaiyo²!! Ummi.. go go 4 breastfeeding..


tQ so much & lotsa love to En. suami @ Shahrizal bin Samsudin coz spjg tempoh itu dia tersgt kewl..sentiasa usap rmbt, genggam tgn, peluk n kiss aku di saat sakit & sentiasa doakan aku selamat& bg semangat tuk minta aku kuat & tabah.

Itula saat yg paling indah dalam hidup ummi.. melahirkan mu anakku, Iman Syahmi… kenangan & pengalaman yang paling indah sayang…

Iman Syahmi Bin Shahrizal

2 kata² pujangga:

norulaina said...

tahniah dik! jaga diri n baby baik2..

Ummi Iman said...

tq kak aina.. baru nk updet blog.. huhu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...