CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

::My Lovely Day::

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

My Baby =)

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Friday, February 27, 2009

::Bacaan untuk semua::

UNTUK BACAAN DAN IKTIBAR UNTUK SEMUA YA. MUDAH2AN DIBERKATI OLEH ALLAH S.W.T. AMIN.

"Assalammualaikum. .....Masa saya kecik-kecik dulu,mak selalu sangat suruh saya habiskan belen-belen( sisa-sisa) nasik yang dia makan ...dan pagi-pagi sebelum pergi sekolah,mak akan tuangkan air teh untuk saya minum itu dan macam biasa, mesti ada sikit belen ... tapi taklah everytime secara puratanya seminggu sekali mesti ada mak suruh buat macam itu ...

Dan sampailah saya dah besar panjang nie pun situasi ni still berjalan ....either belen makanan mak atau abah ... tapi kalau belen makanan anak-anak memang jadi satu kepantangan bagi mak atau abah untuk habiskan... kami kena habiskan sendiri atau akan dihabiskan oleh adik beradik yang lain ... samada kami perasan atau tidak ....so satu hari itu tergerak nak tanya pasal isu ini kat mak ...

Akhirnya mak dedahkan bahawa memang purposely dia buat macam itu sebab itu petua yang dia dapat dari arwah mak mentua dia sendiri ....arwah tok perempuan kami lah sebelah abah ...mak kata, supaya hati anak-anak sentiasa melekat kat mak bapak...dan saya sendiri akui kesannya .....makin umur kita meningkat,hati kita senantiasa belas tengok mak bapak kita yang makin tua itu..

Kalau kena marah ke kena tengking ke memang kami adik beradik diam membisu..jer lah namanya nak menjawab balik memang tak dak walaupun kita tahu yang kita betul dan mak pesan,dah ada anak sendiri esok .....jangan sekali-kali makan lebihan makanan anak... samalah ceritanya ..

dan mak kata jugak, pagi-pagi jumaat masa dia bancuh air untuk kami semua, dia akan selawat 3 x dan berdoa semoga kami selamat pergi dan selamat balik ...dan guru saya pesan, antara kesan terbesar bagi ibu bapa yang tidak menunaikan solat maghrib ialah, mereka- mereka ini akan Allah cabut rasa hormat anak terhadap mereka ... solat berjemaahlah dengan anak-anak tiap kali waktu maghrib ... kalau ada lebih dari sorang anak, suruh sorang azan dan sorang Qiam ... kemudian berganti-ganti bacakan doa lepas solat... ini yang kami sekeluarga amalkan sampai sekarang ... Saya personally memang cukup malu kalau tak sempat solat jamaah maghrib dengan mak abah secara praktiknya, inilah yang paling paling paling berkesan sekali ....tak caya try buat ...solat jamaah dengan anak-anak tiap kali maghrib .... dapat semua waktu lagi baik ....sangat besar 'rahsia' dan peranan dapur rupa-rupanya. ..dan jugak kesan solat jamaah walau hanya bagi waktu maghrib.

"Apabila kita kejar dunia, dunia akan lari; tetapi apabila kita kejar akhirat, dunia akan mengejar kita".. Just to ambil iktibar untuk mendidik diri & family. Usia dunia sudah terlalu hampir ke penghujungnya, terlalu!

So,it's good if we can remind each other because in Rasulullah's last sermon, baginda pun did mention that all those who listen to him (on shall pass on his words to others, and those to others again; and may the lastones understand his words better than those who listen to him directly...

Yang baik datang dari Allah & yang kurang itu is from my weaknesses. Do impart this knowledge; you'll lose nothing. Wallahu A'lam... Terima Kasih"




7 kata² pujangga:

~~ciklinn~~ said...

Tq dik kongsi benda2 camni..leh akak praktikkan....

F I Z A F E Y A said...

emie mmg anak yg baik, jgnkan kata emak dia marah, kene marah ngn kwn2 pun dia tak melawan...mmg selalu kene buli je dia ni...harap emie berjaya dunia akhirat...amin

Chmie Cute said...

Sama² Kak Lin..
Insya Allah ape jua yg kita dapat..kita perlu kongsi bersama..
sebab ilmu perlu disebarkan..
praktik..jgn x praktik =)

Chmie Cute said...

Fiza: hehe.. tq atas doa piza.. Amin..
emi juga doakan piza bahagia dan juga berjaya di dunia & akhirat..
sahabat selamanya =)

sYaMeMe_86 said...

salam..erk...thanks 4 sharing it..sgt bagos n memperingati antre 1 sme lain..thanks kak.. :) denga citer akak dh nk kawen..smoge diberkati Allah..ameenn...actualy yur fiance' agak kewl n smart jek..hoho..nway smoge perjalanan idop akak n sekeluarge selamat n bahagie selamenye... ;) wink...

RADIOKITA said...

Selamat Datang ke Internet Radio yang hanya boleh didengar melalui pc atau laptop anda sahaja.

Anda juga boleh download lagu2 hits-lagu2 nasyid secara percuma di site rasmi kami di;

http://malaysiaexpress.net/radiokita.html

makasih

RADIOKITA said...

Selamat Datang ke Internet Radio yang hanya boleh didengar melalui pc atau laptop anda sahaja.

Anda juga boleh download lagu2 hits-lagu2 nasyid secara percuma di site rasmi kami di;

http://malaysiaexpress.net/radiokita.html

makasih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...