CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

::My Lovely Day::

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

My Baby =)

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Wednesday, September 21, 2016

Alhamdulillah.... rindunya

Assalamualaikum..

It has been like ages aku tak update blog... penyakit M melanda diri ketika di zaman preggy anak ke 2.. sampai la mengandung lemak diperut ni..hihi... slalu aku blOgwalking je.. jenguk sahabat² blog yg rajin beno update blog dorg.. 

Terlalu banyak kekangan dan cabaran dalam nak menghapdet blog ni... plg kuat nk lawan penyakit Malas ni... story byk nak kongsi tp kederat nk taip tu.. aduhaii..... semoga aku makin rajin la lps ni... 

Aku masih ibu beranak 2.. hehe.. geng upin ipin... Insha ALLAH Iman Syahmi berumur 6 thn dan Irfan Syafi 5 thn... hahaha... selang setahun uolss... pastu gap 5 thn... haa... jenuh la klu preggy ni.. hadap pengalaman bersalin mcm anak 1st.... adik bongsu aku pn da speed laju... 3 boboiboy.. hehe... Inshaa ALLAH doakan yang terbaik buat saya.. (ayat cliche.. mcm retis..)

Terlalu banyak nk kongsi smpai x tahu mana nk mula... nebes pn yer gak.. masih ada lagi kah pembaca blog yg x seberapa adanya ni... 

ok la kt sini rs mcm nk share sumthing to ponder la... khas untuk ibu beranak lelaki mcm iols... hehe


Ada anak lelaki kena baca sampai habis.

ANAK LELAKI.

Anak lelaki banyak energy.
Anak lelaki suka berlari.
Anak lelaki suka bergusti.
Anak lelaki perlu keluar kena matahari, nanti dapat tidur berquality.
Anak lelaki perlu keluar kena matahari supaya mood jadi happy, kurang depresi, tingkatkan memory. 

Semua ni ada scientific study.

Anak lelaki perlu terapi alami.
Ada penyembuhan pada alam semulajadi.
Biar main parit. Panjat pokok sana sini.
Ini untuk tabung emosi.

Buka kasut, sentuh tanah, jalan tanpa alas dikaki.
Badan dapat create sistem immunity.
Dapat neutralize cas negative.
Kita nak restore humanity.


Jangan asyik pegang controller Dan main psp.
Terpekap dalam rumah, dinding kanan kiri.
Dihadapkan pasif skrin entertainment dari phone sampai tv.

Beri anak lelaki haiwan peliharaan.
Tak kisahlah walaupun ikan guppy.
Supaya belajar rasa empathy.
Moga besar jadi suami mithali.
Tak da la ego meninggi. (Kannnn)


Anak lelaki perlu ayah disisi.
Untuk jadi idola diri.
Spend lah time ke masjid. Suggestion saja ni.
Kalau buat Allah sukai.
Anak lelaki perlu ibu, sentiasa dengar Dan mengasihi.
Memang macam-macam perangai dia buat, kadang-kadang sakit hati.
Jiwa kena kental, sabar tidak bertepi.
Cakap sekali belum tentu bergerak.
Kenalah ingatkan beberapa kali.
Bukan semberono ya.
Ada cara dan seni.
Otaknya tak boleh proses banyak benda, satu arahan satu situasi.


Rasa-Rasa nak mengamuk, cakap pada diri,
Ini amanah Illahi
Tugas kita bukan menghakimi
Tapi mendidik
Beri kasih sayang, tanpa belah bahagi.


Ini soalan yang last sekali
Dah peluk anak lelaki pagi tadi?
Sekejap saja mereka membesar
Peluklah selagi berdenyut nadi.


credit to fb Puan Khadijah Tahirah


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...