CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

::My Lovely Day::

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

My Baby =)

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Monday, January 31, 2011

Penangan weekend yg lemau... huhu

salam uolss...
seharian dok kt rumah semalam membuatkan badan² agak sengal plus lemau..
ape tak nye... hujan dari malam ke malam...
nk jenguk laman pn x de mOod coz hujan...
Iman tomei tuh pantang Ummi bukak pintu..
laju jek meluru.. kununnya nk bawak kuar... haishh...
smpai en. abg kate.. " lemaunya seharian dok umah kan.."
laju jek aii ckp.. "jOm arr kuar bang.."
en. abg " malasnya nk kuar time ujan² ni"

kesudahannya.. 

jOin dak tecit tuh bum bum... ZzzZzz...

Iman tdO sejam...
ayah & Ummi tdo 2 jam.. hahaha...

Iman pandai² main sendiri...

main tepuk² perut ayah..
tepuk² muka Ummi..
selak majalah wanita Ummi smpai kOyak..
peluk patung patrick smbil berbaring...
macam² anak Ummi wat time Ummi tdo..

ekceli Ummi tdo² ayam jerp..
mana leh lelap betul kalau iman dok tepuk² muka kan...

sabtu lps tuh, xtvt kami ke kenduri kawen..
wah.. da lama x mkn lauk kenduri kawen..
besh.. besh.. bubur kacang.. maveless..
kami g kenduri opismate aii, Daus & Tini.. di Bdr Tun Hussein Onn..
iman leh plak xnk kt Orang...
nk dOk ngn Ummi & ayah jerp..






pas2 kami ker JuscO Cheras Selatan...
saje 'membeli tingkap' =)
penuh padat jUscO ketika itu.. huhu
maklumla nk dekat CNY kan...
kami sempat rembat stOking kije tuk en. abg..
aku nk beli kasut tp mcm xde mud coz ramai org kan..

then kami g Pizza hut.. 
tuk beli pizza sehengget.. hot tix hOtlink..
kununnya tuk bekalan piknik di taman..

aii ajak en. abg g taman tasik permaisuri..
nk bwk iman jejln di taman....
cuaca agak mendung
hanya berjalan di taman selama 15 minit.. 
pas2 mcm da nk ujan da...
harusla segera berlari ke kereta kan...
kang x pasai² demam lak kena ujan...




tengah merenung nasib... =)



tangan lagi sodap dari biskut huhu =)


destinasi terakhir...

Rumahku syurga ku =)

penatnya berjalan smpai Iman x sedar dunia tdO..
lena betuii...




Thursday, January 27, 2011

Sentap Okeh!@$%^!!!!!

salam uolss..
baru berkesempatan nk jenguk rumah.. huhu
pg tadi aii ade PrOgram PIN..

ape itu P.I.N...??
Pelan Integriti Nasional..

nanti aku explain kt n3 seterusnya...
la nih acik nk citeR psl kesentapan ahcik Okeh...

citernye bermula begini...
aii singgah kt pantry tgk sahabat² aii wat kije..

aii cakap elOk²..
dengan budi bahasa aii bertanya...
soklan ape aii tanya... xperlu la specific sgt kOt...
biar mereka dan haku jerk taw..

dOrang leh gelakkan aiii...
ape kes... weii ingat aii nih mOngOks sgt keR....

tetiba acik sentap Okeh...
doRg slalu perkOtak katikkan ape yg aku sebUt...

asal aku sebut ape² jerP.. kOrang gelak..

ingat aku Raja LAwak ker...
sekali skala bOleh la weiii....

sentap di petang hari...
aku geram sgt smpai pengOlahan ayat pun tunggang terbalikkk....

bila kOrang gelakkan aku td seems like i'm stupid dowh....
nk tau ape benda yg aku tanya kt dOrang td...

xper la.. biarla ku simpan... 
ekceli aku bkn jenis nk aibkan orang...

selagi aku leh simpan aku simpan...
paling kuat pun aku citeR kt blOg jerp...

tp sape mkn cili dia yg terasa pedas kan....
Aku da maafkan kOrang....

juz imagine uolss sume dlm kasut aiii.... ahahaha....
sentap gak kOt....

sabar je la...
Astaghfirullah al azim...

p/s : dOrang = opismate..


Wednesday, January 26, 2011

|Duhai Hati...|

Duhai hati.....
tenangla dikau di dalam sana...
huhu.. ayat x bley blah....

nape la hatiku rasa lain mcm jerk...
sebelum nih rasa manis..
tetiba waktu ini rasa kelat sket... huhu...
wahh.... ku x sedap hati....
kenapa ianya dtg tiba²....
YA ALLAH... jauhkanlah perkara² yg buruk dari keluargaku..

astaghfirullah al azim...

kerisauan.... pergilah dikau jauh dari ku...

tenangla wahai hati...

 


Tuesday, January 25, 2011

Weii... xde hati perut ker...?


sebelum ni aku da penah tgk gambo ni...
mmg geram giler la tgk gambo nih..
td aku pn dpt email benda yg sama...
haishh.. lgila bertambah kegeraman aii...
xde hati perut.. xde perkemanusiaan...
cuba bayangkan kalau anak² penjaga taska ni yg kena mcm ni..
weii... aii bengang ni tgk benda ni...
tetiba aii teringat anak aii Iman Syahmi..



weii.. nk nitis air mata aii tgk gambo² nih...




bergelimpangan cam ni jerpp...
haishh.. siap tido kena tutup ngn bantal lagik...
weii.. lemas kOoo.... 
mmg kalau kt taska tdo cenggini ker...
taska ni kate nya dkt Seri Kembangan..
alhamdulillah aku anta Iman kt pengasuh..
makcik tuh juz jaga Iman sorang jerp..
kt opiz nih aku doakan anak aku sentiasa dlm jagaan yg baik..
walaupun aku taw makcik tuh mmg baik...
camne la klu Iman berada di tmpt ni..
x dapat ku bayangkan...
da ler dari hari ke sehari...
banyak je cerita psl bayi mati d jagaan pengasuh/taska..
kita hantar pagi tuh sihat walafiat..
alih² bila balik.. anak itu tidak bernyawa lagik...
nauzubillahi min zalik... 
YA ALLAH.. jauhkanla ianya dari keluarga ku...

banyak²kan berdoa agar anak² kita selamat dari sebarang kecelakaan..





Gegar Blog : Soalan 2 bernilai RM50


meh jOin segmen ni.. kLik HERE
arituh soklan 1 x dan nk jOin...

1. Berapa jumlah bloglist dari mata hati?
15

2. Siapa follower ke-337 blog ini?

3. Dah berapa lama owner blog berkawan dengan bff dia ( rujuk page BFF)
3 tahun 6 bln 3 minggu 5 hari

4. cita-cita besar blogger ini?
nOvelis
Dan satu soalan dari en. Ben .. 

5. Bilakah segmen GEGAR BLOG ini dilancarkan ? 
 19 Januari 2011..



adusss.... pening kepala.... :(

kepala ku pening dr petang semalam..
balik dr kije, kapla ku rs berat sgt..
sian en. abg kena handle Iman sOrang²..
Ummi terlantar aje.. x mampu nk wat ape²..
smpai umah, en. abg g pasar mlm ngn Iman..
aii da muntah² kt rumah...
apakah ku pregnant...??

oh nO nO nO...

belum tiba masanya ya...
plus ku sedang bendera merah.. hehe..
smpai la ni kapla ku sakit lgik...
mcm ner nk ilang ni..
smlm da telan pOnstan sebijik...
en. abg pn da urut kepala ni.. rasa lega sket..
nih dtg balik... haishhh...
please.. please gO away...
sian Iman semalam Ummi x layan dia..
main sOrang2 jerp..
amik remOte tV jadikan kereta...
siap ade bunyik... voomm voommm.. huhu...
lucu la anak Ummi ni...
Ummi x berkesempatan nk snap piccas...
x larat nk angkat kapla..
bOleh jeling² je...
Ok la.. back tO work..
tp kapla saketttt.. huhu =(

p/s: sOry pengOlahan ayat kurang menarik.. huhu...  citer yg caca marba.. sOwie eh..


Monday, January 24, 2011

BE pertama tuk 2011 =)

Salam uolss...
aii nk wat shOrt n3 jerp neh...
nk citer pasal BE..
alhamdulillah... ari tuh da cash out duit nuffnang kan...
walaupun x ribu riban... 
tp bole la wat beli menan (mainan) tuk Iman =)
lps jerk cash Out.. lama gak la BE x bertandang kt blOg aii ni...
tp Alhamdulillah BE dtg lagi.. i loike.. ;)

tQ tO nuffnang.. tQ tO Digi...
aii x tamak.. tp klu BE dtg ramai²..
lagi aii suke.. huhuh...

x rugi taw kOrang jOin nuffnang neh...
klu kOrang rajin link² ngn nuffnang..
mcm² kOrang leh dpt...

mcm blOg adik Roq nih...
da dpt da tiket wayang freee...
sape nk bagi kan.. selain nuffnang....

sO, jOin Nuffnang nOw... =)
free Of charge yOo..




Friday, January 21, 2011

Khurafat.... seram sangat ker..?

Salam Jumaat uolss..
esok cuti.. hooyeee...
pg td mcm berat jerk bdn ni nk gi kije (mmg berat pun. :P)
semalam da puas berfoyee² ngn en. abg & Iman di rumah...
wahh... santai smpai lupe ade date ngn mak & adik ku.. huhu
kesudahannya kena tinggal ngn mak..

dorg g tgk wayang citeR Khurafat...
harusla x ajak aku kan.. huhu..
aku kol dorg x berangkat... ghupenye dlm wayang..
haishh... ku sedih nokks dorg tgalkan aku..
tp mereka nye alasan superB.. mmg berbalOi..

adik aku ckp : kami mmg nk ajak ko, Ngah.. tp pk Iman sape lak nk jaga.. sebab citer ni kan citer seram gilerr..
lagipun Angah kan penakut... 

haha x bley blah seh... kate aku penakut..
tp.... mmg aku penakut pun...
daya imaginasi aku nih tinggi..
hahhaa... kang ade yg nk g dapur berteman.. g bilik air berteman.. hehe..
en. abg ckp nti rugi beli tiket wyg coz harusla ade adegan tutup² mata versi aku kan..
tang siang aku bukak mata..
tang scene mlm jerk aku tutup mata..
aku x moh tgk muke hantu yg x semenggah tu.. hahaha...
atlast kami jumpa mak & adik kt umah Maksu...
sebab bOring lakz dok umah kan.. hehe
g pun rindu kt adik Jela.. dak moOlat² tuh..

hurmm.. kOrang... berbalik pada tajuk kt atas tuh.. 
Khurafat tuh seram sgt ker....???
sesuai x tuk org penakut cam haku... ahahah...



Wednesday, January 19, 2011

JOm GegaR blOg =)

wah teruja neh..
kali ke dua jOin segmen dari Abg Ben
jOm ramai² terjah blOg Abg Ben ;)


syaratnye amatla simple nOkks..
 nk jOin klik SINI 

okeh... siap...
tQ abg Ben atas segmen ini...
terimala seadanya yer =) 

meh jOin reramai..


Haissshhhh..... x paham aku...

kenapala semakin hari semakin tensi kije eh..
bukanla tensi mane.. tp cam kesian kt CC haku...
semakin bertambah worklOad kt dia...
aku nk tlg pn kije mmg da banyak...
HRMIS nk kena maintain..
sistem SAP pn nk kena maintain..
tetiba CC aku dpt kije baru...
simpati aku wehhh...
pengagihan kije yg ku rs mcm berat sebelah..
CC haku ni memang lembut jerp orgnya..
kekdg dia ngadu gak kat aku psl kije dia..
wahh.. dia yg ngadu kt haku taw...
sebab dia newcOmer kt HR ni..
sO, harusla dia banyak bertanya kan...
tp aku selaku Org bawahan dia.. 
tunjuk ajarla mana yg patut...

sian. sian... simpati nih weiii...
nk tlg camne eh...
nk wat piket leh... waahaha...
semakin bertambah kije dlm SKT... 

sabar je la pn CC ku...
ku memahamimu.. & ku sentiasa di belakangmu =)




Tuesday, January 18, 2011

I'm SoRRy.. Really sOrry :(

Salam...
sudah lama tidak ketemu..kan..
hurmm, almOst 1 weeks menyepi dr dunia blOg ni..
sOrry eh..
last week, ari Rabu ku MC coz sakit perut..
bahana makan pedass.. haishh... mkn x beringat..
sakit sampai x sempat nk melayan Iman..
tgh hari tuh, dpt panggilan dari adik Hubby..
ckp yg MIL masuk hospital Muadzam Shah...
kerana ade bisul di perut..
plus my MIL ade diabetis lak kan..
tuh yg kena tahan ward tu..

sO, petang tu jugak kami pulang ke Keratong..
kami pulang ngn Abg Mie, Akak & kami sefamily..
sO, kami apply cuti mengejut smpai Jumaat..

sepanjang my MIL kt hosp, kami berkg di sana la..
pegi pagi.. balik malam...
walaupun x la jauh sgt pn Muadzam ngn Keratong..
tp mcm besh lakz bersantai² di hOsp tu... huhu..

yg kami kerap terjah.. pAsaraya Tunas Manja...
hahaha... ade jerp barang nk beli.. huhuh..
tuk menghilangkan kebOsanan..

Alhamdulillah, Iman pn x meragam...
sebuk nk bertatih kt spital tuh..
da x nak berdOkong sgt da.. 
nk bebas la kekununnya.. huhuh

di hOsp, kami berkesempatan jumpa Bonda Merah @ Ani
tp x sempat nk jumpa Merah...
Ani kije kt hOsp Muadzam Shah as Pen. Peg Teknologi Makanan..
sembang² kt opiz Ani..
siap berjejak kasih lakz dengan juniOr kt hostel time skool dlu...
huhuh... wats a small wOrld.. =)

uish.. da lama x menulis nih..
bluR la plakz...
Alhamdulillah... my MIL da kuar ari ahad..
skangni my MIL kena byk berpantang mkn la..
coz of diabetic kan..
ku doakan agar my MIL sembuh sepenuhnya..

kOrang layan la piccas yg ade neh...
sudah semestinya... aksi si cilik... ;) 



gigih merangkak di lantai luar surau.. seb bek da di mOp.. klu x.. harusla ummi x bg kan..





nak panjat tp x sampai.. huhu...
adik ipar aii.. baru lps SPM =)

dua² nih adik ipO aii.. sOlo lagik neh.. huhu...

last but nOt least =)

mr bOmba menn.. :P




Tuesday, January 11, 2011

Rahsia² Pemakanan Genius² ISLAM =)

 Sekadar berkOngsi di petang² hari..
Insya ALLAH.. cubala praktikkan...
Iolss C&P jerp dri email iolss..
Sharing is lOving.. =)

 
Formula pemakanan genius-genius Islam silam yang menjadi rahsia keajaiban daya intelek mereka. Formula ini terpendam di dalam kitab-kitab tradisional dalam bahasa Arab. Tersembunyi dari pengetahuan orang Arab dan umat Islam sendiri. Namun akhir-akhir ini ada usaha-usaha untuk mengetengahkan kembali kepada umum. Sekarang semacam ada kecenderungan di kalangan ilmuan Islam dan bukan Islam untuk mengkaji dan menguji keabsahan formula ini. Ini didorong oleh penemuan - penemuan saintifik yang membuktikan kebenarannya, khususnya terhadap susu, madu dan telur. Berikut adalah formula pemakanan genius - genius Islam yang telah terbukti berupaya meningkatkan kepintaran dan kekuatan daya ingatan :

1) MADU
Madu adalah makanan yang sangat berkhasiat. Al-Quran mengiktirafkannya sebagai " shifa'" iaitu penyembuh penyakit. Manisan madu digelar "Raja Ubat", dapat menyembuh kebanyakkan penyakit. Ia adalah makanan untuk kesihatan keseluruhannya. Ia mengandungi pelbagai jenis vitamin, mineral, protein, antiseptik dan enzim yang meningkatkan ingatan dan kecerdasan mental individu. Madu juga mengandungi pelbagai zat galian yang penting seperti kalsium, sulfur, fosforus, zat besi, karbon, magnesium, potassium (kalium), kuprum, silika, klorin, mangganese dan belerang untuk memupuk tenaga dan kesihatan fizikal-mental. Rasullullah s.a.w bersabda, "Siapa ingin hafal, hendaklah ia minum manisan madu". Madu didapati berkesan untuk merawati penyakit - penyakit mental di mana ia boleh menghindarkan kepenatan kerja otak seperti berfikir, membaca, merancang dan bermesyuarat.

CARA MINUM : 2 sudu teh pada waktu pagi dan malam.
PANTANG : Jangan makan tembikai semasa menggunakan madu. Sangat merbahaya !

2) KISMIS
Mengandungi zat besi yang amat diperlukan untuk membina darah bagi memastikan bekalan oksigen yang mencukupi untuk disalurkan ke otak.
Kekurangan oksigen menyebabkan seseorang mudah mengantuk, pelupa, lembab dan mengalami kelemahan dalam berfikir.

CARA MAKAN :
i)Menghadap Kiblat
ii)Baca "Bismillah" dan selawat ke atas nabi (3 kali)
iii)Baca doa penerang hati iv)Makan secara kemam seperti makan gula-gula. Tidak berkesan jika dikunyah seperti makan kacang.
v)Makan sebiji-biji sebanyak 21 biji setiap hari.

3) SUSU SEGAR
Susu berguna untuk kesihatan otak, mempertajamkan ingatan, membekalkan tenaga mental dan fizikal. Susu mengandungi tiga unsur semulajadi iaitu keju, lemak dan air yang amat diperlukan untuk pertumbuhan badan dan otak.
Susu adalah makanan yang paling lengkap dan berkhasiat. Ia mengandungi enam kelas makanan yang amat diperlukan oleh tubuh iaitu karbohidrat, lemak, protein, semua jenis vitamin, mineral dan air. Ia berkhasiat untuk merawati kesihatan umum dan merupakan penawar kelupaan yang berkesan. Rasullullah s.a.w menerangkan susu boleh menguatkan belakang, menambahi akal, memperbaiki penglihatan dan menghindari penyakit lupa. Susu yang terbaik untuk ketajaman minda ialah susu kambing, biri - biri dan lembu yang segar.
Susu hidup lebih berkhasiat dari susu debu.

CARA MINUM :
i)Sekurang-kurangnya segelas pada sebelah pagi dan malam 
ii)Baca "Bismillah" dan doa minum susu seperti yang dibaca oleh Rasullullah s.a.w

4) TELUR
Bermanfaat untuk menambah kekuatan otak, badan dan menjaga kesihatan keseluruhannya. Ahli - ahli kesihatan mengakui ia merupakan makanan yang lengkap dan berkhasiat. Ia mengandungi protein, mineral, vitamin, kalsium, kuprum, magnesium, fosforus, kalium, sulfur, natrium, klorin, zat besi, air, choline dan bahan ekstraktif. Sabda Nabi s.a.w, "Sesungguhnya seorang nabi a.s mengadu kepada Allah (kerana dia)lemah badan. Maka Allah s.w.t memerintahkannya supaya memakan telur". Telur terutama telur kuning, berupaya mengatasi masalah kelemahan tenaga fizikal dan minda sekaligus.
Telur yang terbaik ialah telur ayam kampung dan yang masih baru.

5) HALIA
Ianya sangat mujarab untuk gejala kelupaan. Ia boleh dimakan mentah atau dibuat halua. Halua ialah halia yang dijadikan manis - manisan dengan merebus dan mencampurkannya dengan gula.

CARA MAKAN : Dimakan sedikit sahaja pada waktu pagi.

6) LIMAU OREN
Berkhasiat untuk mengemaskan urat-urat jantung dan menambah kekuatan fikiran menurut hadis Nabi s.a.w. Limau - limau jenis lain juga elok untuk diamalkan.

7) BUAH DELIMA
Untuk penerang hati. Sabda Nabi s.a.w, "Barangsiapa yang memakan buah delima keseluruhannya, sesungguhnya Allah menerangkan hatinya selama 40 hari."

8) DAGING BURUNG MERPATI
Ianya banyak digunakan oleh bijak pandai Islam dan Melayu dahulukala. Ia mengandungi protein, lemak, kalsium, fosforus dan kalori. Sangat efektif untuk meningkatkan kecerdasan terutama kanak - kanak. Kaedah ini sangat popular dan berkesan. Kanak - kanak yang diberi telur burung merpati didapati dapat bercakap lebih awal dari kebiasaannya.

9) OTAK AYAM
Boleh dibuat sup dan dicampur dengan halia. Otak ayam yang segar juga boleh dibuat penawar sementara bagi gigitan ular. Perlu diamalkan memakannya.

10) DAGING AYAM
Berbanding dengan semua jenis daging, ayam dianggap mengandungi kadar zat pemakanan yang paling tinggi. Daging ayam betina dara terutamanya berkhasiat meningkatkan prestasi otak dan membaiki darah. Abu Musa r.a meriawayatkan bahawa Nabi s.a.w memakan daging ayam betina.

11) DAGING BIRI-BIRI
Menambah darah, sesuai untuk orang aktif dan bekerja berat serta dapat meningkatkan kekuatan hafazan.

12) HATI
Terutamanya hati ayam dan lembu. Mengandungi pelbagai jenis vitamin dan bermanfaat untuk kesihatan mental dan fizikal.

13) KEKACANG
Beberapa jenis kacang seperti gajus, berangan, kacang soya, pistachio dan lain-lain. Kacang pistachio dipercayai sangat efektif untuk meningkatkan kecerdasan terutamanya kanak-kanak. Memakan kacang pistachio merupakan amalan pemakanan seorang pelajar genius berbangsa Melayu yang tinggal di Melaka. Kekacang mengandungi nilai protein yang tinggi.

14) BUAH BADAM
Untuk meningkatkan kecerdasan.

15) ZA'FARAN : KOMKOMA (CROCOS SATIVUS ) 
Sejenis bahan berambu merah. Dimakan sedikit sahaja. Dijual di kedai-kedai runcit India dan sesetengah kedai runcit Melayu.

16) KEMENYAN PUTIH (kemenyan serani/luban/kundar ) 
Ditumbuk halus-halus dan dimakan dengan gula.

17) BUNGA KOBIS
Terdapat sejenis asid amino untuk tenaga mental.

18) BUNGA CENGKIH
Ditumbuk sehingga halus lalu dimakan sedikit sahaja.

19) LABU
Berfaedah menambahkan keupayaan fikiran dan akal. Sabda Nabi s.a.w., "Makanlah labu kerana ia mencerdaskan akal". Baginda juga berkata, "Jika kamu membuat sup (atau kuah), dianjurkan memasukkan labu ke dalamnya kerana ia menambahkan kemampuan fikiran dan akal.

20) BUAH KEDEKAI (MAJALAWI )
Menguatkan hafalan dan menguatkan kekuatan badan.

21) MINYAK SAPI
Dimakan terus atau dicampurkan dengan masakan dalam kuantiti yang kecil.

22) SAYUR-SAYURAN DAN BAUH-BUAHAN SEGAR
Juga membantu meningkatkan akal dan memori













RED is back...!!!

R.E.D sudah kembali...
APe itu R.E.D???

Roasters Eating Day!!

wehuuoo... besh besh..
jOm terjah Kenny Rogers Roasters berdekatan anda pada...
12 Januari 2011
1 days Only..

senang jerp klu kOrang nk dpt pakej neh..
uolss must weaR 
RED clothing 
@ RED footwears 
@ RED accesOries..

lipstick merah jua diterima hehehe..

untuk lebih pemahaman...
sila tengOk piccas kt bawah neh...
ok kekwn.. 
lets celebrate healthy living with Kenny Rogers Roasters =)
Celebrate health and vitality by wearing something RED to any Kenny Rogers Roasters restaurant and get two (2) Kenny’s Quarter Meals for the price of one.




mesti penuh KRR kan... hurmm.. klu kt Alamanda lagila ramai Orang... 
klu berkesempatan leh la gi ngn geng rOnggeng aiii.. huhu..
gO R.E.D go ;)
ok uollss... daaaa


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...