CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

::My Lovely Day::

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

My Baby =)

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Friday, February 27, 2009

::Bacaan untuk semua::

UNTUK BACAAN DAN IKTIBAR UNTUK SEMUA YA. MUDAH2AN DIBERKATI OLEH ALLAH S.W.T. AMIN.

"Assalammualaikum. .....Masa saya kecik-kecik dulu,mak selalu sangat suruh saya habiskan belen-belen( sisa-sisa) nasik yang dia makan ...dan pagi-pagi sebelum pergi sekolah,mak akan tuangkan air teh untuk saya minum itu dan macam biasa, mesti ada sikit belen ... tapi taklah everytime secara puratanya seminggu sekali mesti ada mak suruh buat macam itu ...

Dan sampailah saya dah besar panjang nie pun situasi ni still berjalan ....either belen makanan mak atau abah ... tapi kalau belen makanan anak-anak memang jadi satu kepantangan bagi mak atau abah untuk habiskan... kami kena habiskan sendiri atau akan dihabiskan oleh adik beradik yang lain ... samada kami perasan atau tidak ....so satu hari itu tergerak nak tanya pasal isu ini kat mak ...

Akhirnya mak dedahkan bahawa memang purposely dia buat macam itu sebab itu petua yang dia dapat dari arwah mak mentua dia sendiri ....arwah tok perempuan kami lah sebelah abah ...mak kata, supaya hati anak-anak sentiasa melekat kat mak bapak...dan saya sendiri akui kesannya .....makin umur kita meningkat,hati kita senantiasa belas tengok mak bapak kita yang makin tua itu..

Kalau kena marah ke kena tengking ke memang kami adik beradik diam membisu..jer lah namanya nak menjawab balik memang tak dak walaupun kita tahu yang kita betul dan mak pesan,dah ada anak sendiri esok .....jangan sekali-kali makan lebihan makanan anak... samalah ceritanya ..

dan mak kata jugak, pagi-pagi jumaat masa dia bancuh air untuk kami semua, dia akan selawat 3 x dan berdoa semoga kami selamat pergi dan selamat balik ...dan guru saya pesan, antara kesan terbesar bagi ibu bapa yang tidak menunaikan solat maghrib ialah, mereka- mereka ini akan Allah cabut rasa hormat anak terhadap mereka ... solat berjemaahlah dengan anak-anak tiap kali waktu maghrib ... kalau ada lebih dari sorang anak, suruh sorang azan dan sorang Qiam ... kemudian berganti-ganti bacakan doa lepas solat... ini yang kami sekeluarga amalkan sampai sekarang ... Saya personally memang cukup malu kalau tak sempat solat jamaah maghrib dengan mak abah secara praktiknya, inilah yang paling paling paling berkesan sekali ....tak caya try buat ...solat jamaah dengan anak-anak tiap kali maghrib .... dapat semua waktu lagi baik ....sangat besar 'rahsia' dan peranan dapur rupa-rupanya. ..dan jugak kesan solat jamaah walau hanya bagi waktu maghrib.

"Apabila kita kejar dunia, dunia akan lari; tetapi apabila kita kejar akhirat, dunia akan mengejar kita".. Just to ambil iktibar untuk mendidik diri & family. Usia dunia sudah terlalu hampir ke penghujungnya, terlalu!

So,it's good if we can remind each other because in Rasulullah's last sermon, baginda pun did mention that all those who listen to him (on shall pass on his words to others, and those to others again; and may the lastones understand his words better than those who listen to him directly...

Yang baik datang dari Allah & yang kurang itu is from my weaknesses. Do impart this knowledge; you'll lose nothing. Wallahu A'lam... Terima Kasih"




Thursday, February 26, 2009

::Tag From My Lil Sis::

35 Little Secrets:Be honest no matter what!

[1] Who was your last text from?
+ Aizat @ My Opismate+

[2] Where was your default pic taken?
+ anywhere+

[3]Your relationship status?
+ my heart have been taken by sumOne..winks *_~ aku copycat dr adikku+

[4] Have you ever lost a close friend?
+ yupz.. my childhood frenz.. Siti Nazatulshima Ibrahim Suhaimi+

[5] What is your current mood?
+ eppy + worry beb =).. hanya Allah yang tahu .... +

[6] What's your brother's name?
+ MOHD SHAHRIL @ My lil bro+

[7 ] What's your favorite color(s)?
+ I lurve purple+

[8] Where do you wish you were right now?
+ home sweet home...+

[9] Have a crazy side?
+alwiz..wakaka +

[10] Ever had a near death experience?
+ yup..atuk& wan..al-fatihah +

[11] Something you do a lot?
+ talking,laughing & babbling..chill out *_~ +

[12] Angry at anyone?
+ geram kat orang yg wat kol psl application koje kt PPj +

[13] What's stopping you from going to the person you like?
+ dunno how to answer +

[14]When was the last time you cried?
+ erm..ms tgk movie upin ipin hahaha part yang opett nk blk dunia dia.. wahaha nk wat camne.. aku neh sensitip. Tp xde la smpai meleleh air mata *_* +

[15] Is there anyone you would do anything for?
+ ya..of course my family, then..my lurve....+

[16] What do you think about when you are falling asleep?
+ x sempat nk think..think..hehehe..=) +

[17] Who was the last person you talked to on the phone?
+ my lurve mum .. +

[18] What are your favorite songs?
+ aiseh..suma favorite hehe +

[19] What are you doing right now?
+ tgh wat tag plus menghitung wak2 nk balik..+

[20] Who do you trust right now?
+ my beLuv family, my lurve n buddiest..

[21] Where did you get the shirt you are wearing?
+ adoyaiii..soklan ape ni.. .. +

[22] Have you kissed someone in the past week?
+ yup..my lurve nephew...Danish =) +

[23] What is your lucky number?
+ absolutely 4..we have same number..winks~~ +

[24] Who are your friends that are closest to you?
+ ila+

[25] Describe your life in one word.
+ simple.. +

[26] Who are you thinking of right now?
+ si dia..hoho.. +

[27] What should you be doing right now?
+ erm.. wat kije la.. time wat nih kt opis kan..heheh kantoi.. +

[28]If you could wish for something over a birthday cake right now what would it be?
+ berjaya dunia & akhirat +

[29] What are you listening to?
+ my opismate babbling +

[30] Who was the last person who gave you a hug?
+ my lurve mom.. last week =). +

[31] Who was the last person who yelled at you?
+ nobody.. +

[32] Do you act differently around the person you like?
+ I like the way I look..be myself...+

[33] What is your natural hair color?
+of course black in colour+

[34] Who was the last person to make you laugh?
+ Chteh..*_~ +

[35] Who will be tagged by u?


::Tag..I'm It!!! ~From Cik-Ienn~::

16 Random Facts *tagged by Cik-Ienn

Directions: Once you’ve been tagged, you have to write a blog with 16 random things, facts, habits or goals about you. At the end choose 16 people to be tagged, listing their names and why you chose them. Don’t forget to leave them a comment or tag them in your note to read this.

1. Fakta penting ttg aku: Nama aku Nor Emiliza Binti Zainuddin.. hehe..

2. I can't live without my family n my lurve ;)

3. Saya anak ke-2 daripada 4 adik beradik dan saya paling comel antara semua. Maksud comel di sini ialah paling comel la.. hehe. Sekian!

4. I like music a lot! I sing most of the time.. In the toilet, in the kitchen, while driving, while walking alone.. while bathing..and..wherever there's music on n I know the songs.. =)

5. Tahun ni soalan paling hangat dan top aku dpt ialah bila nak kawen. Saya? Oh masih samar² lagi... *sila jangan tanya bila.

6. I like the way I look.. huhu.. I love myself =)

7. I am currently single.. hehe.. single but not available… I’m belong to….. ;)
8. I am happy at this moment!! .. aku gumbira…

9. I miss my lil sis yg nun jauh di sana… Ireland… tgu aku… hahaha..bole ke camtu..?

10. aku tingin jumpa dak² Kolej Kurniawan.. best la hidup ngn korg.. esp. dorm 6a3.. besh..besh.. *tingat kenangan kita p baling mercun kt pondok guard.. pehtu kita men volleyball kena kt dada kapten.. harharhar.. ampunkan dosa kami..

11. Laughing, I'll be brain dead if I don't!

12. adoooyaiii… banyaknye kan nk kena jwb 16 soklan.. huhu..

13. I love food of any kinds - western,masakan kampung, anything. Just bring it on! I'm not fussy when it comes to food. I can eat (almost) anything

14. aku x suka tidurku diganggu.. watch out!!

15. Aku paling x suke People with no manners

16. Akhirnya aku berjaya abiskan tag ini.. harharhar!!!

Mari kita lihat siapa yang kena..

My Lil Siscoz dia suke tag aku.. balas dendam nampak hehehe
Kak Nuricoz sis ini suka tagging world.. haha ye ker..? hehe
KakJahcoz dia suka updet blog. Haha xde kena ngena..
Kak Ninisame spt di atas.. =)
Nadiacoz aku nk sgt dia jwb tag neh.. bole ker nard?
Meensila jawab yer heheh..
Wanitag ini khas untukmu.. tag mu itu pn akak x jwb lgik.. hehe

Last but not least – pada rakan² blogger yg lain.. sudila kiranya jawab tag ini.. =)

Friday, February 13, 2009

::Dugaan di pagi Jumaat::

Assalamualaikum...

Hari ini aku berada dalam keadaan yang kurang sihat.. di mana kaki ku sakit sebab terjatuh semasa di rumah makcik.. sebab ape aku jatuh.. hehehe biarla rahsia.... ape²pun ianya dari kecuaian diriku sendiri.. apekan daya.. sudah tersurat ini ujian buatku... lututku sudah lebam dan setat membengkak... huwahuwa... sakit.. kang klu aku jln terjengkot..jengkot.. sure org kate aku ngengada... tp aku mmg sakit..

xpe la.. sabar ye Chmie... dugaan di pagi jumaat.. =)



Wednesday, February 11, 2009

::Award dari Kak Nuri::

Assalamualaikum pembuka kalam..akhirnya blogku bebas dari sawang² durjana.. hahah kejam jek bunyik..anyway..nak ucapkan terimakasih banyak2 kt kak nuri kerana sudi memberi saya cute's blogger award diatas...dgn besar hati dan gembira saya menerima pemberian dari blogger yang best giler!

1. Copy badge "2008 Cute's 3logger Award" di atas untuk diletakkan di blog anda.

2. Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda - dari kak nuri

3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya (anda di-tag).

10 fakta/hobi diri sendiri ...

1. Saya anak jati Negeri yang kaya ngan adat.. Negeri Sembilan.. sometimes saya pelik.. ms saya study dlu org x suka kawan ngn gadis dr N9.. especially laki... hurm.. bg saya itu lu punya psl la x nk kawan kan.. nape perlu berfikiran sempit kan.. alamak t'emo suda..

2. Saya ni seorang yg easygoing,simple dan ceria slaloo...klu time sedih ke time marah ke still nampak cam hepi..(Dalam hati tuhan je yg tahu)
3. Seorang yang bole di bawa ke sana ke mari @ fleksibel dan mudah bertolakansur...sampai kdg2 tu orang amik kesempatan atas kebaikan kita..ha..ha..hampess

4. Saya suka bersukan.. sukan adalah minat saya.. Majulah Sukan untuk Negara... heheh...

5. Suka surf internet... suka baca blog orang.. senang citer, saya suka membaca... =)

6. suka berangan sbb banyak lg impian yg blum tercapai..jd berangan jelah!

7. Seorang yang suke senyum.. senyum seindah suria

8. Kuat makan.. asal kuar jejalan sure nk mkn jerk

9. Suka jalan².. hang out ngn family + Chteh... kekdg tu jalan jek tanpa hala tuju.. huhuh.. kesudahannye.. penat jek dpt.. hehe tp hati mau happy... bak kate pepatah, Berjalan adalah terapi diri yang paling bagus dan berkesan.. huhuh.. pepandai jek..

10.Aku paling susah nk marah orang... aku juz senyum jek.. kuat pendam kot.. tp once orang tu da wat onar @ taik dalam hidup aku... watch out... hahaha.. ganas x...::

Dan award ini saya tujukan khas buat

::My Lil Sis:: ::Nard:: ::Kak Nini:: ::Kak Jah:: ::Nura:: ::Cik Linn:: ::Yanie:: ::Echah::

alahai.. banyaknye nama yang hendakku senaraikan... aku nk bgi award nih pada sume member² blogger yang singgah di rumahku ini... korang sume memang best dan cute.. hehe =) ku hadiahkan dengan seikhlas hatiku ini... semoga ukhwah yang terbina berkekalan selamanya...


::Tag From CikJah::

Here are the rules

-List these rules on your blog.
-Share 7 facts about yourself on your blog.
-Tell 6 unspectacular quirks of yours.
-Tag 7 people at the end of your post by leaving their names as well as links to their blogs.
-Link the person who tagged you.
-Leave a comment for each blogger.


7 even facts 'bout me :


::Seorang yang suke senyum.. senyum seindah suria::

:: Anak ke 2 dari 4 bradik… 3 puteri 1 putera::

:: Kuat makan.. asal kuar jejalan sure nk mkn jerk::

:: Suka beli belah tingkap @ bahasa perancis nye Window Shopping::

:: Suka sukan.. ape² jenis sukan suma aku minat.. tp kekdg masa dan keadaan menentukan segalanye... hahhaa ayat x bleh blah::

:: Aku paling susah nk marah orang... aku juz senyum jek.. kuat pendam kot.. tp once orang tu da wat onar @ taik dalam hidup aku... watch out... hahaha.. ganas x...::

:: Aku nih cepat mesra... senang nk berkwn ngn sesape... opps.. terlebey suda..::


6ix unspectacular quirks about me :


:: i’ve got sense of humor... pd sesapa yg rapat+kenal ngan aku tau la kebenarannya.... =) ::


:: aku nih veri the veri sensitip one... means.. aku ni jenis yg suka letakkan diri aku dlm kesusahan orang.. uiks.. camno nk elaborate eh.. heheh pepaham sendiri la... ::

:: Aku ni ditakdirkan cepat sesuai dgn keadaan... mcm Chteh aku x perlu riso klu dia bawak aku g memane.. coz aku bole bwk diri… bak kate Bob AF.. M.E.S.R.A::

:: Walaupun aku x suka marah org.. tp skali aku termarah.. kebaboooom.... alamak meletus suda... ::

:: Aku sorg yg low profile... ekceli aku ni tlalu merendah diri.. sedar dgn kekurgan diri.. tp aku bersyukur dengan ape yang ada... ape yg dianugerahkan oleh Allah S.W.T..*wink*wink*::

:: Aku bukanla seorang kaunselor yg bagus.. tp klu sesapa yang minta buah pandangan dari aku... insya allah aku akan selesaikan dengan sebaik mungkin... ::

So, skangni mari kita lihat sape yang kena... hehe.. aku nk tag..

::My Lil Sis::

::Nard::

::Sis Meen::

::Sis Nuri::

::Cik Ienn::

::Cik Wani::

::Pn Zamarissa::

Alhamdulillah.. terjawab satu tag... hehe.. kepada Kak Jah harap berpuashati dengan jawapan diberikan.. hehe.. nnti klu der tag + award.. sila² la bagi lagi.. hehehe.. i menunggu dengan penuh kesabaran hehehe...

Wednesday, February 4, 2009

::Aku yang ke'bz'an::

Assalamualaikum... setelah sekian lamanya.. blog aku ini bersawang tanpa diselenggara... maafkan diriku kerana membiarkan blog ini sepi tanpa khabar berita.. terlalu banyak dugaan dan cabaran yang aku tempuhi lately nih... bermula dari CNY hingga la ke ari ni.. byk bebeno benda menerjah aku.. semoga aku dikurniakan kesabaran yang tinggi.. Insya Allah...
baru² ni Chtehku kena tahan wad kt Hospital Serdang.. 4 hari gak la dia stay dlm ward.. sampai boring member... hehhe.. peneman setianya aku la kan.. alhamdulillah semuanya selamat... sabtu lepas, parents aku dtg dr Tampin.. saje nk jenguk Chteh.. + nk tlg aku pack brg kt kuarters aku tuh.. I'm moving to a new house... hehehe... insya allah... barang suma da pack.. tngal nk angkut jek.. pindah ke mana....? hehe biarla rahsia... cuma tinggal skit² jek nk kemas... nk buang suma benda alah dlm peti ais.. so, gudbye kuartes.. hohoho.. bila aku baca tag kekwn.. walawei aku kena tag... dr Cik Jah dan my lil sis .. akan ku gagahkan diriku untuk menjawabnye... so, be patient dear.. hehe... miss u all ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...